Sunday, 28 December 2008

Ma'al Hijrah vs Tahun Baru

Berapa ramai di antara kita generasi muda umat Islam hari ini faham dan mengerti apa itu Ma'al Hijrah atau Awal Muharam. Tapi sebut sahaja Tahun Baru pasti dengan pantas mereka akan menerangkan dengan begitu yakin terutama bab-bab cara menyambut Tahun Baru dengan sambutan sana sini dan percikan bunga api. Siapa perlu disalahkan? Ibu bapa? Pemimpin? atau generasi itu sendiri? Sendiri mahu ingatlah.

Esok umat Islam di seluruh dunia akan menyambut Ma'al Hijrah atau Awal Muharam iaitu tahun baru bagi kalendar Islam untuk tahun 1430. Kemudian beberapa hari pula penduduk dunia pula akan menyambut kedatangan Tahun Baru 2009. Persoalannya apakah sambutan yang akan kita raikan bagi kedua-dua sambutan ini. Tepuk dada tanya selera. Apapun sambutan yang bakal kita harungi biarlah ada batasnya dengan kegawatan ekonomi.

Sebentar lagi aku akan balik kampung kerana cuti selama seminggu. Ooops... jangan pula fikir aku ini raya sakan sambut tahun baru. Sebenarnya cuti Ma'al Hijrah 1430 dan Tahun Baru 2009 berdekatan atau bersambung maka tempat aku kerja mengambil kesempatan di atas kegawatan ekonomi ini menyambung cuti pekerja-pekerja.

Kepada semua umat Islam, aku ingin mengucapkan Salam Ma'al Hijrah 1430 dan terima kasih kerana masih sudi membaca blog aku yang tak seindah mana pun. Pesan aku kepada pembaca kalian terangkan erti Ma'al Hijrah ini kepada generasi kamu yang mendatang agar mereka tahu akan pengorbanan dan perjuangan Islam sebenarnya. Namun begitu, aku juga ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru 2009 dengan harapan agar kegawatan ekonomi tidak berpanjangan dan kita hidup aman dan damai dengan diberkati Allah yang maha Esa.

1 comment:

fendi said...

Doa Awal Tahun & Doa Akhir Tahun


Barangsiapa yang membaca doa awal tahun ini, insya Allah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun tersebut.

Doa Awal Tahun:


Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.
Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:
"Hampalah kami di sepanjang tahun ini".

Doa Akhir Tahun:


Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.


dipetik dari : http://www.darulnuman.com/mhikmah/muharam.html